Reklama
  • Wtorek, 31 grudnia 2013 (08:05)

    Domowy rosół z kluseczkami

Skład na 4 porcje: opakowanie makaronu kluseczki Makarony Polskie (250 g), 1 kura rosołowa, 200 g wołowiny z kością, 2 marchewki, 2 pietruszki, 1 cebula, pół pora, kawałek selera, sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy, natka pietruszki

Przygotowanie: Umytą wołowinę zalewamy zimną wodą, solimy, doprowadzamy do wrzenia. Po 30 minutach dodajemy oczyszczoną, sprawioną kurę, gotujemy na małym ogniu.

Reklama

Cebulę obieramy, kroimy, przypiekamy na patelni bez tłuszczu. Jarzyny obieramy, myjemy. Razem z cebulą i wszystkimi przyprawami wrzucamy do rosołu. Gotujemy jeszcze 40-50 minut. Miękkie mięso wyjmujemy, rosół przecedzamy.

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu Makaronów Polskich. Rozdzielamy na talerze, zalewamy gorącym rosołem, posypujemy natką pietruszki.

Mięso można zużyć do przyrządzenia pierogów, pasztecików, a jarzyny do sałatek.

Czas przygotowania 100 minut. Cena jednej porcji około 2,50 zł

Rewia
Więcej na temat:makaron | makarony | z | rosół | cebula

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 10 dag groszku w strąkach • puszka groszku • podwójna pierś z kurczaka • torebka ryżu • włoszczyzna • 2 liście laurowe • 3 ziela angielskie • lubczyk • koperek • sól •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.