Reklama
  • Środa, 22 stycznia 2014 (10:00)

    Domowy rosół: 1 przepis w 5 wersjach

Składniki na 6 porcji: 1/2 tuszki kurczaka, 40 dag antrykotu albo rostbefu, 30 dag cielęciny z kością, 2 spore marchewki, 1 seler (ok. 30 dag), 1 pietruszka, kilka liści kapusty, 1 spora cebula, po 3 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu, 1 listek laurowy, 2 goździki, sól, mielony czarny pieprz, koperek i natka do posypania

Reklama

Przygotowanie: Wszystkie rodzaje mięsa opłucz. Cebulę razem z łupiną wbij na widelec i obracaj nad ogniem, aż stanie się prawie czarna. Pozostałe warzywa obierz, oczyść, pokrój na kawałki.

Mięso włóż do dużego garnka. Zalej je ok. 2 litrami zimnej wody. Doprowadź do wrzenia. Zanim woda się zagotuje, usuń pianę, która utworzy się na powierzchni wywaru.

Dodaj warzywa i przyprawy. Gotuj pod przykryciem ok. 60 min na bardzo małym ogniu. Rosół dopraw. Posyp posiekaną natką i koperkiem.

Najlepsze do aromatycznego bulionu

Pierożki nadziewane pieczarkami

Posiekaj 30 dag pieczarek i usmaż na 1 łyżeczce masła. Przypraw solą i tymiankiem. Do miski wsyp 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej. Dodaj 1 łyżkę oleju i tyle wody, by powstało dość twarde ciasto.

Rozwałkuj. Wytnij kółeczka. Nałóż farsz i zlep, formując uszka. Ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź. Zalej bulionem przed podaniem.

Kostka z kaszy podsmażona na maśle

Zagotuj 1 litr posolonej wody. Dodaj 1 łyżkę masła. Wsyp 1 szklankę kaszki kukurydzianej. Zamieszaj. Gotuj ok. 40 minut.

Gęstą masę rozsmaruj na spodzie płaskiego naczynia. Pozostaw do zastygnięcia. Stężałą masę potnij w kostkę. Zrumień na maśle. Włóż do rosołu przed podaniem. Możesz posypać startym parmezanem.

Makaronowe wstążki z przepisu babuni

Przesiej 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej. Dodaj 2 żółtka, 1 jajko, łyżkę oleju i trochę wody. Zagnieć elastyczne ciasto.

Odstaw pod przykryciem na 30 minut. Podziel na porcje. Każdą cienko rozwałkuj. Zwiń w luźny rulon, potnij w paseczki.

Poczekaj, aż przeschną. Ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, przelej na sitku zimną wodą.

Klopsiki przyprawione zioła

Do 1/2 kg mieszanego mielonego mięsa dodaj 1 jajko, 1 łyżkę ostrej musztardy i 2 łyżki posiekanych ziół (koperku, bazylii, oregano, natki). Mięso przypraw solą, pieprzem i roztartym ząbkiem czosnku. Wyrób.

Z masy formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Włóż je do wrzącego bulionu i gotuj około 15 minut.

Naj
Więcej na temat:1 | 1 procent | kostka | klopsiki | Michał Czekaj | rosół | przepis | 5

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: • 3 kg pomidorów • 3 marchewki • 2 korzenie pietruszki • sól • pieprz • cukier • oliwa z oliwek • śmietanka kremówka 30% • świeża bazylia. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.