Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca (10:05)

    Domowy krupnik

Składniki (4 porcje): ● 2 l zimnej wody ● 300 g piersi kurczaka ● mała cebula ● kawałek selera ● pietruszka ● 2 marchewki ● 2-3 ziemniaki ● 3 łyżki masła ● 100 g kaszy jęczmiennej ● natka pietruszki lub koperku ● listek laurowy ● 3 ziarna ziela angielskiego ● sól ● pieprz

Reklama

1. Do garnka wlej wodę, dodaj umytego i pokrojonego na 2-3-cm kawałki kurczaka. Zagotuj, zdejmij szumowiny, zmniejsz ogień i gotuj ok. 10 min. Dodaj cebulę i starte na grubej tarce seler oraz pietruszkę. Gotuj jeszcze 20 min.

2. Wrzuć obraną i pokrojoną na plasterki marchew oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Dopraw solą i gotuj ok. 5 min. 3 Dodaj masło, liść laurowy, ziele angielskie i kaszę jęczmienną. Przez 4-5 min gotuj zupę, co chwila mieszając, aby kasza nie przywarła do dna garnka. Następnie gotuj do miękkości warzyw i kaszy jeszcze 20-25 min. Odstaw z ognia. Posyp odrobiną natki pietruszki lub koperkiem.

Takie jest życie

Zobacz również

  • Wiosenna szpinakowa

    Składniki: 2-3 ziemniaki, 1 marchewka, 1 pietruszka, 30 dag liści szpinaku, 3 łyżki masła, 1 l bulionu drobiowego, 2 szklanki mleka, cukier, gałka muszkatołowa, sok z cytryny, sól, czarny i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.