Reklama
  • Środa, 30 kwietnia 2014 (11:00)

    Czarna polewka (czernina)

Składniki na 4-5 porcji:1 korpus kaczki z podrobami (serce, żołądek), 3 marchewki, 2 pietruszki, mały kawałek selera, por cebula, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, po 6 suszonych grzybków oraz suszonych śliwek jabłek i gruszek, 400 ml krwi z octem, wodą i solą, 2-3 łyżki mąki, 3-4 łyżki śmietany, sól, pieprz, cukier/miód

Reklama

Przygotowanie: 1. Umyty i podzielony korpus wraz z podrobami włóż do garnka, zalej około 2 l wody. Zagotuj, a gdy pojawią się szumowiny, usuń je.

Do klarownego wywaru dodaj warzywa, suszone grzybki oraz owoce, listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Gotuj na małym ogniu 60-90 minut, aż mięso będzie miękkie. Ugotowane mięso wyjmij z rosołu. Do roztworu krwi dodaj mąkę i kilka łyżek wywaru, dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Wlej do rosołu, podgrzewaj około 10 minut.

2. Zupę zabiel śmietaną, podgrzewaj jeszcze kilka minut, nie doprowadzając do wrzenia. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem albo miodem (powinna mieć smak słodko-kwaśny).

Czerninę podawaj z makaronem, np. łazankami.

Rady: Świeżą krew kaczą 350 (ml) trzeba natychmiast zakwasić łyżką octu. Dodaj do niej 50 ml przegotowanej zimnej wody i ½ łyżeczki soli. Słoik wstaw do lodówki na 24 godziny.

Przygotowanie: 120 minut Porcja: 320 kilokalorii

Świat & Ludzie
Więcej na temat:rady | czarny | Czarne

Zobacz również

  • • ok. 800 g botwinki wraz z łodygami i liśćmi • 2 średnie marchewki • 1 nieduża pietruszka • 1 duży burak • 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego (passaty) • 1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.