Reklama
  • Poniedziałek, 12 sierpnia 2013 (11:00)

    Chłodnik zielony: Ogórkowy

Składniki na 8 porcji: 2 łyżki bulionu instant, 80 dag ogórków wężowych, 2 łyżki soku z cytryny, 15 dag jogurtu naturalnego, 15 dag gęstej kwaśnej śmietany, sól, biały pieprz , gałka muszkatołowa , pęczek rzodkiewki, 25 dag mrożonych krewetek koktajlowych (niekoniecznie), koperek do dekoracji

Przygotowanie: Zagotuj 1/2 l wody, dosyp bulion i ponownie zagotuj. Ostudź. Wyszoruj ogórki, połowę jednego odłóż, resztę zetrzyj na tarce lub drobno pokrój, a następnie zmiksuj. Wymieszaj z ostudzonym bulionem, śmietaną i jogurtem. Przypraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mocno schłódź. Rzodkiewki pozbaw zielonych liści, porządnie wyszoruj i pokrój w słupki. 3/4 wymieszaj z zupą.

Reklama

Gdy przygotowujesz chłodnik z krewetkami, ułóż podgotowane owoce morza na sicie i przelej wrzątkiem. Odsącz.

Zimny chłodnik przelej do wazy, dodaj krewetki. Posyp resztą rzodkiewek oraz odłożonym, pokrojonym w kosteczkę ogórkiem.

Zupa jest doskonala z chrupkim pieczywem lub młodymi ziemniakami z wody.

Czas przygotowania: 30 minut 70 kcal/1 porcja

Tele Tydzień
Więcej na temat:zupa | chłodnik

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 60 dag ziemniaków, po 10 dag marchewki, pora, cebuli, selera naciowego, 30 dag gotowanej tłustej szynki, 3 ząbki czosnku, 2 litry bulionu warzywnego, 1 łyżka mąki, 3 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.