Reklama
  • Czwartek, 3 lipca 2014 (12:05)

    Chłodnik ze zsiadłego mleka z koperkiem

Składniki 1 i 1/2 l zsiadłego mleka, szklanka kwaśnej śmietany, duży pęczek koperku, 2 ogórki, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier

Przygotowanie 25 minut • Porcja 55 kcal • Koszt porcji ok. 1,90 zł • Przepis dla 4 osób

Reklama

Zupa będzie lepsza, gdy:

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

1. Dodasz do niej kwaśnej śmietany lub słodkiej śmietanki – w zależności od smaku, jaki chcesz uzyskać.

2. Lekko ją roztrzepiesz lub ubijesz – zyska wtedy lekką, puszystą konsystencję.

3. Do chłodników warzywnych na bazie bulionu dodasz świeże zioła, orzechy lub ser, albo kawałki pieczonego mięsa.

4. Podczas bardzo dużych upałów do każdej porcji tuż przed podaniem dołożysz po kilka kostek lodu.

1. Koperek opłucz, posiekaj, ogórki pokrój w kosteczkę i odsącz. Śmietanę lekko ubij i wymieszaj ze zsiadłym mlekiem. Dodaj koperek, ogórki, czosnek przepuszczony przez praskę. Dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem.

2. Odstaw do schło dzenia. Podawaj z jajkiem na twardo i młodymi ziemniakami okraszonymi podsmażonym boczkiem z cebulką.

Więcej na temat:koszt | przepis | zupa | z | chłodnik | koperek

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: • pół kg fasolki szparagowej • 3 ziemniaki • marchewka • 2 ząbki czosnku • pietruszka • sól • biały pieprz • kostka rosołowa • śmietanka kremówka 30% więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.