-
Czwartek, 3 lipca 2014 (12:05)
Chłodnik ze zsiadłego mleka z koperkiem
Składniki 1 i 1/2 l zsiadłego mleka, szklanka kwaśnej śmietany, duży pęczek koperku, 2 ogórki, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier
Przygotowanie 25 minut • Porcja 55 kcal • Koszt porcji ok. 1,90 zł • Przepis dla 4 osób
Zupa będzie lepsza, gdy:
1. Dodasz do niej kwaśnej śmietany lub słodkiej śmietanki – w zależności od smaku, jaki chcesz uzyskać.
2. Lekko ją roztrzepiesz lub ubijesz – zyska wtedy lekką, puszystą konsystencję.
3. Do chłodników warzywnych na bazie bulionu dodasz świeże zioła, orzechy lub ser, albo kawałki pieczonego mięsa.
4. Podczas bardzo dużych upałów do każdej porcji tuż przed podaniem dołożysz po kilka kostek lodu.
1. Koperek opłucz, posiekaj, ogórki pokrój w kosteczkę i odsącz. Śmietanę lekko ubij i wymieszaj ze zsiadłym mlekiem. Dodaj koperek, ogórki, czosnek przepuszczony przez praskę. Dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem.
2. Odstaw do schło dzenia. Podawaj z jajkiem na twardo i młodymi ziemniakami okraszonymi podsmażonym boczkiem z cebulką.
Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki: 3 duże marchewki, 1 pietruszka, 1/4 selera, kawałek pora, 2 kostki bulionowe, 1 duża puszka pomidorów w zalewie, 1-2 ząbki czosnku, cukier, 3 dag sera typu parmezan, 4 kromki... więcej
Twój komentarz może być pierwszy