-
Środa, 1 lipca 2015 (13:00)
Chłodnik jagodowy
Składniki: 30 dag jagód, łyżka mąki ziemniaczanej, 2 l wody, cukier, sól, 25 dag makaronu gniazda, 1/2 szklanki śmietany kremówki (22 proc.)
1. Makaron gotuję al dente, przecedzam. Do garnka wlewam wodę, wsypuję jagody, doprowadzam do wrzenia i gotuję 3 min. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzam w kilku łyżkach zimnej wody, wlewam do gotującej się zupy, stale mieszając. Doprawiam solą, cukrem.
2. Mieszam śmietanę z odrobiną zupy, wlewam do reszty zupy. Podaję schłodzoną z makaronem.
Przygotowanie 15 min • Porcja ok. 60 kcal • Koszt porcji ok. 70 gr • Przepis na 6 porcji.
Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki: 30 dag kości z wędzonego schabu, sól, 1 pęczek młodej włoszczyzny, 1 pęczek botwinki, pieprz, 1 łyżka barszczu w proszku, 1/3 szkl. śmietany, pół pęczka natki. więcej
Twój komentarz może być pierwszy