Reklama
  • Poniedziałek, 21 marca (13:00)

    Chińska zupa z grzybami i makaronem

Składniki na 4 porcje: kawałek imbiru, 1 l bulionu, 30 dag indyka, 2 marchewki, pół pora, po 5 dag suszonych grzybów mun i makaronu ryżowego, 2 łyżki skrobi kukurydzianej, 1 jajko, kurkuma, sos sojowy, chili.

Czas ok. 50 min; porcja – 360 kcal, cena 3,50 zł

Reklama

1. Imbir obierz, zetrzyj na tarce. Bulion zagotuj, włóż umyte mięso. Ugotuj do miękkości, wyjmij. Marchewkę obierz, potnij w słupki. Grzyby i makaron namocz. Indyka potnij w paski.

Miękkie grzyby pokrój w plasterki i wraz z marchewką, posiekanym kawałkiem pora oraz mięsem włóż do bulionu. Gotuj jeszcze 10 minut.

2. Pod koniec gotowania wrzuć do zupy starty imbir i dołóż namoczony, dobrze osączony makaron ryżowy. Skrobię kukurydzianą (ewentualnie ziemniaczaną) wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody, wlej do zupy. Wymieszaj i ponownie zagotuj.

3. Jajko umyj, wbij do miseczki. Roztrzep widelcem z kilkoma łyżkami zimnej wody i wlej do zupy. Mieszaj, aż jajko się zetnie. Dodaj sporą szczyptę kurkumy, przypraw całość do smaku sosem sojowym i chili.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: Seler naciowy • włoszczyzna • 3 skrzydełka z kurczaka • 2 czerwone papryki • 3 cebule dymki • 2 ziela angielskie • 2 liście laurowe • 3 gałązki rozmarynu • sól • pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.