Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (13:06)

    Chili con carne

Składniki: po 2 cebule, papryki i łyżki smalcu, chleb, 30 dag mielonej wołowiny, słodka papryka, sól, chili, 5 dag przecieru pomidorowego, 400 ml bulionu, po 1 puszce czerwonej fasoli i kukurydzy, 2 ząbki czosnku, pieprz, zioła

1. Cebule obierz i drobno posiekaj. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej smalec. Zesmaż cebulę na złoty kolor. Dodaj mieloną wołowinę. Smaż, często mieszając 3-5 min. Wrzuć oczyszczone i pokrojone papryki (najlepiej czerwoną i zieloną). Smaż razem jeszcze około 5 minut.

2. Przesmażone składniki oprósz łyżeczką słodkiej papryki, połową łyżeczki chili oraz sporą szczyptą soli. Chwilę smaż, a potem dodaj przecier pomidorowy i zalej całość gorącym bulionem (może być mięsny bulion z kostki).

Reklama

3. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem 10-15 minut. Po tym czasie dodaj odcedzoną z zalewy czerwoną fasolkę oraz kukurydzę. Gotuj na małym ogniu jeszcze około 10 minut.

4. Kromkę chleba pozbaw skórek, rozdrobnij w palcach miąższ, dodaj do dania, by je zagęścić. Ogrzewaj chwilę razem. Na koniec gotowe chili con carne dopraw do smaku solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę lub obranym i posiekanym czosnkiem. Dekoruj ziołami.

4 porcje, czas ok. 45 min; porcja – 450 kcal, cena 3,90 zł.

Chili con carne podaje się z nachosami lub ryżem oraz salsą pomidorową. Możesz też ugotować gęstsze danie, a potem jego porcje nakładać do podgrzanych tortilli, zawijać i serwować tak, jak w fast foodach.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 jabłka, 80 dag buraków, 3 łyżki masła, 200 ml wytrawnego białego wina, 1,5 l bulionu drobiowego, 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, cukier, 6 jajek, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.