Reklama
  • Poniedziałek, 6 lipca 2015 (13:00)

    Bulion rybny

Składniki na 6 porcji: 50 dag ryb słodkowodnych (płoć, leszcz, okoń, szczupak), 3 duże marchewki, 1/4 selera, 1 pietruszka, 1 cebula, 2-3 ząbki czosnku, 3 łyżki masła, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, sól, pieprz, kilka gałązek natki lub koperku.

1 Ryby spraw, odetnij głowy oraz płetwy. Opłucz tuszki starannie pod bieżącą wodą. Marchewki i ćwiartkę selera obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Oczyszczoną pietruszkę pozostaw w całości.

2 Obierz i drobno posiekaj cebulę. Obrane ząbki czosnku pokrój w płatki. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, oprósz solą. Przesmaż, dodaj czosnek. Smaż razem 2 min. Dodaj pozostałe warzywa.

Reklama

3 Wrzuć ziele i liść laurowy. Wlej 6 szklanek wody. Gdy się zagotuje, wrzuć ryby. Zupę gotuj na małym ogniu około 20 minut. Dopraw solą i pieprzem. Posyp natką.

czas ok. 50 min; porcja – 230 kcal, cena 1,50 zł

Na zupę najlepsza jest cała ryba, a nie filety. Tylko wtedy wywar będzie treściwy i esencjonalny. Specjaliści zalecają jedynie usunięcie oczu i skrzeli (możesz odciąć całą głowę), które powodują, że zupa mętnieje. Jeśli obawiasz się ości, przed umieszczeniem tuszek w zupie zawiń je w sterylną gazę, a potem wyjmij i wyłóż na talerze.

Świat kobiety
Więcej na temat:bulion | ​ Bulion rybny | na | ryby | ryby | ryba

Zobacz również

  • Składniki na 4 osoby: włoszczyzna • skrzydło z indyka • papryczka chilli • duży brokuł • duże ziemniaki • 2 ziela angielskie • 2 liście laurowe • pieprz grubo mielony • sól. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.