Reklama
  • Wtorek, 21 sierpnia 2012 (13:39)

    Bouillabaisse - w 50 minut

Zdjęcie

Bouillabaisse /Smacznego
Bouillabaisse
/Smacznego

Składniki na 4 porcje:


- 2 kg ryby (kurek, dorada, barwena),
- 400 g dojrzałych pomidorów,
- średniej wielkości cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 ziemniaki,
- pęczek pietruszki,
- oliwa z oliwek,
- 2 listki laurowe,
- 2 opakowania mielonego szafranu (po 0,1 g),
- sól i pieprz,
- kromka chleba bez skórki (z poprzedniego dnia),
- 8 cienkich kromek bagietki,
- mała wysuszona papryczka chili.

Przygotowanie:


Reklama

Z ryb odciąć głowy, ogony i płetwy. Ryby wyfiletować i pokroić na kawałki (zostawić skórę). Pomidory przelać wrzątkiem, obrać ze skórki, miąższ pokroić w kostkę.

Cebulę i 1 ząbek czosnku pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w bardzo cienkie plastry.

Dwie łyżki oleju rozgrzać w garnku, zeszklić cebulę. Dodać plasterki ziemniaków i podsmażyć. Dodać pomidory, pietruszkę listek laurowy i szafran. Doprawić solą i pieprzem. Dodać czosnek. Gotować 5 minut na średnim ogniu.

Dodać rybę i wlać litr wrzątku. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 minut.

Na Rouille: w tym czasie chleb namoczyć w letniej wodzie, ząbek czosnku i papryczkę chilli rozgnieść w moździerzu. Chleb odcisnąć i zmieszać z czosnkiem i chili. Stopniowo dolewać 150 ml oliwy i ubijać za pomocą robota kuchennego (tak jak majonez).

Kromki bagietki opiec na patelni bez tłuszczu.

Zupę podawać z grzankami z bagietki i sosem rouille (do smarowania grzanek).

Czas przygotowania: 50 minut.

Jedna porcja zawiera: 3190 kJ/762 kcal.


Smacznego

Zobacz również

  • 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 50 dag brokułów, 35 dag ziemniaków, 2 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki cukru, 1 litr bulionu warzywnego (z kostki), sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 150 ml śmietany kremówki. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.