Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Botwinka ze świeżą natką

Składniki: 30 dag kości z wędzonego schabu, sól, 1 pęczek młodej włoszczyzny, 1 pęczek botwinki, pieprz, 1 łyżka barszczu w proszku, 1/3 szkl. śmietany, pół pęczka natki.

1 Kości opłucz, włóż do garnka, zalej 1,5 l wody. Dodaj pół łyżeczki soli. Doprowadź do wrzenia, usuń szumowinę. Gotuj 30 minut. Włoszczyznę oczyść, opłucz i posiekaj. Dodaj do wywaru. Gotuj razem jeszcze 15 minut.

2 Botwinkę oczyść, posiekaj. Kości usuń z wy- waru. Wrzuć botwinkę. Gotuj 15 min. Na koniec dodaj łyżkę barszczu w proszku, wymieszaj. Zupę połącz z gęstą kwaśną śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Posyp natką. Podawaj z ziemniakami.

Reklama

czas ok. 80 min; porcja – 230 kcal, cena 2 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 jabłka, 80 dag buraków, 3 łyżki masła, 200 ml wytrawnego białego wina, 1,5 l bulionu drobiowego, 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, cukier, 6 jajek, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.