Reklama
  • Czwartek, 17 marca (13:00)

    Biały krem z curry

Składniki na 6 porcji: 2 porcje rosołowe, 2 pałki kurczaka, 1 kalafior lub ok. 40 dag mrożonego, 3 ziemniaki, 2 marchewki, 1 cały por, 1/2 średniego selera, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 1 płaska łyżeczka curry, 3 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, szczypta cukru, sól, pieprz, 1/2 szkl. śmietany 18%, kilka gałązek bazylii do dekoracji.

Reklama

1. Mięso umyj i włóż do zimnej wody. Zagotuj, zdejmij szumowiny. Dodaj listki laurowe i ziele. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem.

2. Warzywa, oprócz kalafiora, obierz, dokładnie umyj – zwłaszcza por, i pokrój na kawałki. Podsmaż na maśle. Po paru minutach dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Warzywa wrzuć do rosołu. Gotuj, aż lekko zmiękną, dodaj podzielony na różyczki kalafior, curry i cukier. Gotuj do miękkości. Odłóż kilka różyczek kalafiora do deko racji, resztę warzyw zmiksuj na gładki krem.

3. Do śmietany wlej kilka łyżek zupy, dokładnie wymieszaj i wlej do garnka z zupą. Dopraw solą i pieprzem. Bazylię umyj, osusz, oderwij listki od gałązek i posiekaj je. Zupę rozlej do ogrzanych kokilek, włóż po kilka różyczek kalafiora, posyp bazylią.

Naj

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: Seler naciowy • włoszczyzna • 3 skrzydełka z kurczaka • 2 czerwone papryki • 3 cebule dymki • 2 ziela angielskie • 2 liście laurowe • 3 gałązki rozmarynu • sól • pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.