Reklama
  • Wtorek, 21 sierpnia 2012 (13:39)

    Barszczyk ze śliwkami

Zdjęcie

Barszczyk ze śliwkami   /Smacznego
Barszczyk ze śliwkami  
/Smacznego

Składniki:


- kg buraków,
- pęczek włoszczyzny,
- 5 dag suszonych grzybów,
- 3-4 śliwki suszone,
- cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- listek laurowy,
- 1-2 goździki,
- po 4-6 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu,
- 1/2 szklanki niesłodzonego soku z czerwonych porzeczek lub wiśni,
- 2-3 łyżki koncentratu buraczanego,
- sól i pieprz

Przygotowanie:


Reklama

Grzyby namoczyć w przegotowanej wodzie na noc. Następnego dnia gotować około 30 minut w tej samej wodzie, w której się moczyły. Wyjąć, pokroić w paski. Ugotować śliwki w szklance wody (około 15 minut) i pokroić je w paski.

Z warzyw i przypraw ugotować wywar. Połączyć z wywarami z grzybów i śliwek.

Buraki umyć, ugotować w całości. Kiedy będą miękkie, obrać i pokroić w plastry. Zalać gorącym przecedzonym wywarem. Buraki natychmiast nadadzą piękną barwę i słodkawy smak. Zagotować barszcz i odstawić, ponieważ dłużej gotowane buraki stracą swój piękny, intensywny kolor.

 Barszcz przecedzić, doprawić solą i pieprzem, zakwasić sokiem porzeczkowym lub wiśniowym. Nie należy używać do barszczu octu lub kwasku cytrynowego. Doprawić koncentratem buraczanym i, jeśli kto lubi, roztartym ząbkiem czosnku.

Gorący barszcz rozlać do talerzy i włożyć po porcji pokrojonych grzybów i śliwek.

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 10 dag kaszy jaglanej, 2 łyżki oleju, 1 cebula, 1 l bulionu warzywnego, kawałek pora, 20 dag kapusty, 1 marchewka, 1 mała czerwona papryka, 20 dag mrożonego groszku, sól, pieprz, natka więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.