Reklama
  • Piątek, 26 lutego (10:05)

    Barszcz ukraiński na szynce wieprzowej

Składniki: 10 dag białej fasoli, pieprz,40 dag szynki bez kości, 2 liście laurowe, ziele angiel. 4 buraki, sól, 2 marchewki, 1 pietruszka,3 ziemniaki, 15 dag mrożonej fasolki szparagowej, czosnek, przecier pomidorowy, cytryna, olej, 3 łyżki śmietany 22 proc.

Czas ok. 100 min; porcja – 290 kcal, cena 1,90 zł.

Reklama

1. Białą fasolkę przepłucz, zalej wodą i odstaw na noc. Następnego dnia zlej wodę, wlej świeżą. Ugotuj ziarna do miękkości. W osobnym garnku umieść oczyszczoną szynkę. Zalej 1,5 l wody. Dodaj liście laurowe, sól i 2-3 ziarna ziela. Gotuj około 40 minut.

2. Buraki, marchewki oraz pietruszkę obierz, opłucz, osusz, posiekaj drobno. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Fasolkę szparagową lekko rozmroź, przekrój na mniejsze kawałki.

3. W rondlu rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Włóż buraki, marchew i pietruszkę. Smaż całość przez 2-3 minuty. Przełóż do gotującego się mięsa razem z fasolką szparagową. Dodaj ziemniaki. Zupę gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem jeszcze około 20 min.

4. Ugotowaną białą fasolkę odcedź. Również dodaj do barszczu. Zupę gotuj jeszcze 5 minut. Mięso wyjmij, pokrój w dużą kostkę. Ponownie wrzuć do barszczu.

Dopraw zupę do smaku dwoma obranymi i posiekanymi ząbkami czosnku, 2-3 łyżeczkami przecieru pomidorowego, solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podawaj na stół razem z kleksami gęstej śmietany.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 2 porcje: 1/2 dużego brokuła, 4 łodygi selera naciowego, 2 cebule, 2 jajka, 2 łyżki jogurtu greckiego, 3 szkl. bulionu warzywnego, 1 łyżka posiekanej natki, masło klarowane, 1... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.