Reklama
  • Środa, 11 lutego 2015 (08:05)

    Barszcz ukraiński

Składniki na 6 porcji: ● po 10 dag buraków, marchewki, selera, ziemniaków, pora, włoskiej kapusty ● 10 dag wędzonego boczku ● 1,5 l wywaru mięsnego ● sól ● pieprz ● listek laurowy ● śmietana 18% ● łyżka mąki pszennej.

❶ Warzywa oczyść i pokrój w drobną kostkę. Kapustę poszatkuj, a wędzony boczek potnij w wąskie paski.

Reklama

❷ Na rozgrzanym maśle zeszklij pora, a potem marchewkę, po czym wrzuć składniki do gotującego się wywaru.

❸ Następnie podsmaż na złoto boczek i również dodaj go do garnka razem z selerem, ziemniakami i burakami.

❹ Gotuj całość około 20 minut na wolnym ogniu. Gdy warzywa będą prawie miękkie, dorzuć poszatkowaną kapustę i przyprawy.

❺ Zabiel barszcz śmietaną wymieszaną z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Zagęść mąką rozprowadzoną w zimnej wodzie.

Czas przygotowania: 55 min Ilość kalorii na 1 porcję: 300 Stopień trudności: łatwe

Telemax
Więcej na temat:barszcz | Barszcz ukraiński

Zobacz również

  • Składniki na 4-6 porcji: 10 dag soczewicy, 1 puszka kukurydzy, 2 pory, 5 dag wędzonego boczku, 750 ml bulionu warzywnego, 1 łyżka oleju z pestek dyni, 1/2 szklanki śmietany, 1 łyżka octu winnego,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.