Reklama
  • Piątek, 26 lutego (10:05)

    Barszcz czerwony zabielany

Składniki: 25 dag wołowiny, 2 liście laur., ziele ang., po 15 dag łopatki wieprzowej i baraniej, pieprz, 1 cebula, po 25 dag kapusty i buraków, olej, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera, 3 ziemniaki, śmietana, sól, boczek, przecier

1. Wołowinę, wieprzowinę oraz baraninę oczyść, opłucz i przełóż do garnka. Zalej 1,5 l gorącej wody. Dodaj liście laurowe oraz po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprz. Włóż obraną i przekrojoną na pół cebulę. Wsyp łyżeczkę soli. Doprowadź do wrzenia.

2. Gotuj wywar na średnim ogniu pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Miękkie mięso wyjmij, wywar zachowaj. W międzyczasie oczyść warzywa. Kapustę drobno poszatkuj. Marchew, pietruszkę, seler i buraki pokrój w paski, a ziemniaki w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Przesmaż warzywa korzeniowe i buraki.

Reklama

3. Obsmażone warzywa, ziemniaki i kapustę włóż do garnka z wywarem. Dodaj 10 dag boczku w kawałku. Gotuj do miękkości warzyw. Na koniec wrzuć ugotowane wcześniej i pokrojone mięso.

4. Barszcz dopraw 2 łyżkami przecieru pomidorowego, 20 dag kwaśnej śmietany, solą, pieprzem i, ewentulanie, cukrem.

Czas ok. 120 min; porcja – 260 kcal, cena 3 zł.

Zdrowe ziemniaki

Już 30 dag ziemniaków pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Proces gotowania niszczy jednak witaminy. Dlatego do zup z ziemniakami warto dodać marchew. Zawarty w niej karoten chroni witaminę C.

Dobra rada. Przed podaniem zupę możesz posypać posiekaną natką lub koperkiem.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Barszczyk  na kwaśnych jabłkach

    Składniki: 2 spore pęczki botwinki wraz z burakami, 2 l wody, 3 duże kwaśne jabłka, 2 kości od schabu, 2 łyżki mąki, 2 łyżki śmietany, sól. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.