Reklama
  • Poniedziałek, 23 lutego 2015 (13:00)

    Barszcz czerwony z ziemniakami

Składniki na 8 porcji: 3 duże buraki, 3 ząbki czosnku, cukier, 1/2 l wody mineralnej, 1 kromka razowego chleba, 1/2 pęczka włoszczyzny, sól, 6 szkl. bulionu, 4 ziemniaki, liść laurowy, ziele ang., pieprz, 200 ml śmietany 22 proc.

1 Buraki wyszoruj starannie, obierz. Pokrój w paski lub zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Przełóż do kamiennego garnka lub słoika. Dodaj posiekany czosnek, wsyp pół łyżki soli. Całość zalej niegazowaną wodą mineralną. Na wierzchu połóż kromkę razowego chleba.

2 Naczynie przykryj i odstaw na tydzień. Jeśli na powierzchni pojawi się pleśń, usuń ją. W razie potrzeby, wymień kromkę chleba na nową.

Reklama

3 Włoszczyznę (bez kapusty) oczyść, drobno poszatkuj. Przełóż do garnka. Zalej bulionem mięsnym (może być z kostki). Dodaj 1 liść laurowy i 2-3 ziarna ziela angielskiego. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem 20 minut.

4 Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do zupy. Gotuj kolejne 20 minut. Dodaj domowy zakwas na barszcz (wraz z burakami). Gotuj jeszcze 15-20 minut. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Osobno podaj śmietanę.

czas ok. 90 min; porcja – 250 kcal, cena 1,40 zł

Brak ci czasu na przygotowanie klasycznej wersji zupy? Użyj barszczu z kartonu. Podgrzewaj go 10 min z listkiem laurowym, zielem angielskim, przekrojoną na pół cebulą, ząbkiem czosnku i 2 suszonymi grzybami, dopraw.

Świat kobiety
Więcej na temat:barszcz | ziemniaki | buraki | naczynie | brak | z | ziemniak

Zobacz również

  • Składniki: 3 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy, 1 gałązka rozmarynu, 3 gałązki tymianku, cukier, 1,5 l bulionu, 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki w zalewie, 1 puszka ciecierzycy, 20 dag kiełbasy... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.