Reklama
  • Czwartek, 17 marca (13:00)

    Aksamitna zupa brokułowa

Składniki na 4 porcje: 20 dag różyczek brokuła, 15 dag liści szpinaku, duża garść rukoli, biała część pora,3 marchewki, 2 pietruszki, 1/2 selera, 1 cebula cukrowa, 1 ząbek czosnku, 2-3 gałązki świeżej bazylii, po 1/3 łyżeczki suszonego rozmarynu i estragonu, 3 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 łyżki masła klarowanego, sól, biały pieprz, 4 łyżki śmietany 18%, rukola do dekoracji

Reklama

1. Cebulę opiecz. Por, marchewki, pietruszki i seler obierz, pokrój na kawałki, smaż na maśle, aż warzywa delikatnie się zrumienią. Zdejmij z patelni i włóż do garnka z zimną wodą (ok. 1 l). Dorzuć listki laurowe, ziele, szczyptę soli oraz cebulę. Wszystko gotuj 20 minut.

2. Brokuły przelej wrzątkiem. Wywar przecedź, wrzuć do niego brokuły, szpinak, rukolę i zioła. Gotuj 10 minut, aż brokuły zaczną się rozpadać. Zdejmij z gazu, zmiksuj na krem. Do kubka ze śmietaną wlej kilka łyżek gorącej zupy, wymieszaj i dolej do garnka.

3. Pod sam koniec dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj w kokilkach przelanych wrzątkiem. Ozdób kilkoma listkami rukoli. Zupę możesz posypać startym parmezanem i zapiec w piekarniku, aby ser smakowicie się rozpuścił.

Naj
Więcej na temat:zupa

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag szpondra l kalafior, 3 marchewki, pietruszka, 6 ziemniaków, 2 listki laurowe, ziele angielskie l śmietana, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, tymianek, oliwa więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.