Reklama
  • Czwartek, 16 lutego (08:00)

    Składniki: 20 dag fileta z dor sza, papryka czerwona, papryczka chili, włoszczyzna, 2 zie mniaki, łyżka papryki wędzonej, pół łyżeczki chili, smalec, łyżka tymianku, natka pietruszki, cebula, sól, pieprz

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 13 lutego (13:05)

    SKŁADNIKI (6-8 porcji): ● 250 g żeberek ● 150 g wędzonego boczku ● 400 g kapusty kiszonej ● 8 ziemniaków ● 6 suszonych grzybów ● liść laurowy ● 4 ziarna ziela angielskiego ● łyżeczka kminku ● łyżeczka majeranku ● sól ● pieprz ● ząbek czosnku.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 8 lutego (14:05)

    Składniki dla 4 osób: Zupa: 2 buraki • ząbek czosnku • 2 marchewki • pietruszka • seler • por • łyżka masła • jabłko • szczypta chili • łyżka soku z cytryny • 4 łyżeczki śmietany • sól Dekoracja: 4 łyżki natki pietruszki • 2 łyżki orzechów laskowych • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich • 2 łyżki suszonej żurawiny

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 2 lutego (08:00)

    Składniki na 6 porcji: ● garść suszonych grzybów ● 10 śliwek suszonych ● marchewka ● po kawałku pora i selera ● liść laurowy ● 2 ziela angielskie ● majeranek ● sól ● pieprz ● pół szklanki słodkiej śmietanki 18%.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 30 stycznia (13:05)

    Składniki na 6-8 porcji: Zakwas: 1 l wody, 1 szklanka mąki żytniej z otrębami, 3-4 ząbki czosnku, skórki z razowego chleba, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie. Zupa: 500 ml zakwasu, 2 l bulionu, po 30 dag wędzonego boczku i kiełbasy, 6-8 jajek, sól, pieprz.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 30 stycznia (08:00)

    Składniki na 4 porcje: 3 mar­chew­ki, 1/2 se­le­ra, kawałek po­ra, 1 czerwona papryka, 4 średnie ziem­nia­ki, 2 kost­ki bu­lio­nu warzywnego, 5 zia­re­nek pie­przu, 3 zia­ren­ka zie­la an­giel­skie­go, 3 li­stki lau­ro­we, 2 łyżki ma­sła, 2 łyż­ki mą­ki, 45 dag filetów rybnych (np. z mintaja), 1 łyżeczka przyprawy do ryb, 2 łyżki kaszy manny, 1 jajko, sól, pieprz.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 26 stycznia (10:05)

    Składniki (6 porcji): ● 400 g białych części pora ● 500 g ziemniaków ● 3 łyżki masła ● 1,5 l bulionu warzywnego ● 1/2 serka topionego ● szczypta gałki muszkatołowej ● sól ● pieprz

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 25 stycznia (15:00)

    Składniki na 4-5 porcji: 50 dag mięsa wieprzowego, np. szynki (mogą być też piersi z kurczaka), 2 du że cebule, 2 łyżki przyprawy Gyros, 1-2 ząbki czosnku, 20 dag pieczarek, 80 dag krojonych pomidorów w puszce, 600 ml bulionu warzywnego, 3 łyżki oleju, np. rzepakowego, 1 łyżeczka suszonego oregano, ocet balsamiczny, cukier, sól, pieprz.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 25 stycznia (15:00)

    Składniki na 4-5 porcji: 3 duże pory, 3 duże ziemniaki, 1 średnia marchewka, 1-2 ząbki czosnku, ½ szklanki białego wytrawnego wina, 500-700 ml bulionu warzywnego, 30 dag serków topionych śmietankowych, 25 dag mięsa mielonego, np. wołowo-wieprzowego, 2 łyżki masła, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, sól, biały pieprz.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 25 stycznia (15:00)

    Składniki na 5-6 porcji: 1 średni kurczak, 2 cebule, 4 marche wki, 2 pietruszki, mały kawałek selera, kawałek pora, ¼ kapusty włoskiej, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela angielskiego oraz pieprzu, 1 i ½ szklanki zielonego mrożonego groszku, 40 dag makaronu, np. kolanka, ½ pęczka natki pietruszki, sól, pieprz.

    Czytaj więcej Komentarzy:0